31 mei 2018

Noodweer maakte Tour du ALS onmogelijk

Dit jaar deed het Team Dalfsen voor de zesde keer mee. Vijf fietsers gingen de strijd aan, zwaar gemotiveerd om de top één of meerdere keren te halen. Maar....dit jaar lukte het niet. Op de dag zelf werd het noodweer op de Mont Ventoux. Het was de hele week al matig weer, regen en zon wisselden elkaar af en het werd lang niet zo warm als in vorige jaren. Op donderdag 31 mei zouden we daarom al een aangepaste route op de berg gaan rijden. De eerste groepen fietsers vertrokken 's morgens om zes uur. Toen was het nog droog. Na anderhalf uur reden we in zware buien op de steile helling van de Ventoux. Het werd koud, glibberig en gevaarlijk. De tocht moest afgelast worden. Drijfnat kwamen we weer op de camping.

Om tien uur kregen we een tweede kans. De organisatie had besloten een alternatieve, veel lager gelegen route te gaan rijden en lopen. De heenweg ging prima, het weer was uitstekend. Op de terugweg veranderde dit echter snel. Het werd weer noodweer, nu met hagel en onweer. De bliksem sloeg direct naast de weg in en het werd voor de deelnemers een hachelijke onderneming. Gelukkig is alles goed gegaan. Niemand raakte gewond en niemand is gevallen. Het gebruikelijke feest aan het eind van de tour du als kon gelukkig wel doorgaan, het slechte weer was overgetrokken en de zon scheen weer

De volgende dag is een groot deel van het team toch nog een keer fietsend de berg opgegaan. We hadden tenslotte niet voor niets veel getraind. Die dag was het weer prima en alle fietsers haalden de top. Helaas kon onze enige wandelaar, Wendy Stokman, niet mee de berg op. Zij had net voor de Tour du ALS een voetbeentje gebroken. Toch was ze er gelukkig wel bij. Op de top van de Ventoux heeft zij op de laatste dag een steen neergelegd met daarop de naam van Paul, haar man die in december 2018 aan ALS was overleden. We zijn erg blij met de opbrengst van dit jaar, ruim 15.000 euro hebben we als Team Dalfsen bij elkaar kunnen krijgen voor de strijd tegen ALS

Paul Stokman begroet Team Dalfsen op de top van de Mont Ventoux

Het Team Dalfsen deed voor het vijfde achtervolgende jaar mee met de Tour du ALS. Doel: het beklimmen van de Mont Ventoux, fietsend of wandelend. Paul Stokman (28) was met zijn vrouw Wendy, samen met vrienden en familie, ook naar de Ventoux gekomen. Paul kreeg in november 2016 de diagnose ALS, helaas heeft hij een een ernstige vorm van ALS waardoor hij vrijwel niets meer kan. Dankzij de wensambulance kon hij de Tour toch bijwonen. Zijn vrienden en familie hebben hem met brancard en al over de finishlijn op de top van Mont Ventoux gereden. Een ontroerend moment voor iedereen die hierbij was.

De leden van het Team Dalfsen hebben allemaal de top gehaald, ondanks het hete weer. Karin Fokkert ging de berg op wandelen, dit jaar extra zwaar door de hitte. De andere zes teamleden gingen met de fiets de berg op. John Huzen, Marcel Bijlenga en Frederik Bos gingen maar liefst drie keer de berg op ! Zij verdienden daarmee de titel: Malloot van de Kale Berg. Merle Huzen, Aart Hooijmeijer en Bernard Bos gingen twee keer de berg op. Hun titel was: Meester van de Kale Berg.

Het doel van de Tour du ALS is om zo veel mogelijk geld bij elkaar te krijgen. Dit jaar hebben de ruim 350 deelnemers meer dan 540.000 euro bij elkaar gebracht (tussenstand). Het Team Dalfsen heeft ongeveer 21.000 euro bij elkaar gebracht door persoonlijke sponsoring, de Nieuwjaarsduik, de verkoop van wijn en de Vechtdal Landgoederen Loop.

Het team van volgend jaar begint al weer vorm te krijgen. Diverse vrienden en familieleden van Paul doen volgend jaar mee. Andere belangstellenden zijn van harte welkom ! De strijd tegen de genadeloze ziekte ALS moet helaas nog steeds doorgaan, de oorzaak is nog onbekend en er zijn geen medicijnen.

Zonnebril

‘Zonnebrilmomentjes’, noemen de organisatoren dat. Hun advies: hou boven je zonnebril op, ook al is de top van de Ventoux omringd met wolken. Want zo vallen je tranen minder op. Die komen bij iedereen, onherroepelijk. Het karakter van de ziekte waar deze mensen tegen strijden is zo zwart, zo perspectiefloos, zo gruwelijk. Zeven patiënten fietsen zelf naar boven, vaak liggend voor op een andere fiets. Andere patiënten worden met wagens van de Stichting Wensambulance naar boven gereden.

En kijk, daar nadert Paul Stokman (28) uit Dalfsen de top. Een half jaar geleden kon hij alles nog. Nu ligt hij op een bed, aan de beademing en kan hij niet meer praten. Zwagers Wiecher en Patrick en Pauls beste vriend Oebele duwen hem naar boven, op zijn bed, de laatste 6 kilometer. Grofweg vanaf de plek waar de dichte bossen op de Ventoux plaatsmaken voor het maanlandschap vol rotsen. Ze hollen en duwen in hun blote bast, zweet gutst uit elke porie. Maar als het Paul enigszins zou helpen, liepen ze met hem door. Desnoods naar de echte maan.

Het punt is: het helpt niet. Niets helpt.

Wiecher: ,,Wij voelen ons zo machteloos. Wij kunnen niets doen, he-le-maal niets. Paul kan zich nauwelijks nog uiten, maar toch merkten we aan hem dat hij dit machtig mooi vond.”

Tekst Zonnebril : Jeroen Schmale | Journalist Algemeen Dagblad / Regionale kranten van De Persgroep

Team Dalfsen 2017

Het nieuwe Team Dalfsen bestaat uit: (staand, van links naar rechts) Merle Huzen, Frederik Bos, Marcel Bijlenga, Bernard Bos, zittend: John Huzen, Aart Hooijmeijer en Karin Fokkert. Karin gaat de berg op wandelen, de andere teamleden gaat met de racefiets twee of drie keer de Mont Ventoux op. Het team staat aan het begin van een jaar vol uitdagingen. Samen willen ze tenminste € 14.000,00 bij elkaar halen voor het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van ALS. Al het sponsorgeld gaat daar naar toe. De deelnemers betalen zelf de inschrijf-, reis- en verblijfskosten.

Om dit bedrag te realiseren worden in 2017-2017 samen allerlei activiteiten georganiseerd zoals: de Nieuwjaarsduik -ALS Dalfsen- duikt en de wijnactie (zie de pagina -acties).Andere acties zijn in volle voorbereiding zoals de Vechtdal Landgoederen Loop op 6 mei en een benefietwedstrijd door het eerste elftal van ASL (datum in mei nog onbekend).

2016: Team ALS Dalfsen haalde top Mont Ventoux

Op vrijdag 3 juni hebben Ansje van Leussen en Bernard Bos meegedaan aan de Tour du ALS op de Mont Ventoux in Frankrijk. Het doel was om zo veel mogelijk geld op te halen voor het wetenschappelijk onderzoek naar de nog steeds onbekende oorzaak van deze vaak dodelijke ziekte.

Ansje ging twee keer de berg op en Bernard ging drie keer de bekende Kale Berg op. In totaal deden ruim 420 fietsers, wandelaars en hardlopers mee aan deze beklimming die dit jaar voor de vijfde keer gehouden werd. Aan het eind van de dag werd de tussenopbrengst bekend gemaakt: ruim 700.000 euro. Het Team Dalfsen haalde dit jaar bijna 8000 euro bij elkaar. Volgend jaar zal het Team Dalfsen voor de vijfde keer mee doen. Belangstellenden kunnen zich nu al opgeven voor de Tour du ALS 2017 die op 8 juni gehouden wordt via teamdalfsen.nl

Team Dalfsen 2016

Op 3 juni 2016 gaan Ansje van Leussen (37) en Bernard Bos (66) twee, respectievelijk drie keer de Mont Ventoux op. Ansje was een fervente hardloopster die sinds een jaar vanwege blessures is gaan fietsen. Ondanks haar gering ervaring wil ze vanwege de strijd tegen ALS de Mont Ventoux beklimmen. Bernard Bos doet vanaf het begin van de Tour du ALS mee en hij doet dit jaar voor de 5e keer mee. Hij gaat weer proberen om de berg drie keer op één dag te beklimmen. De zware inspanningen en het afzien van deze deelnemers lijken alleen in de verste verte op de zware strijd van ALS-patiënten. Door de steun van vele donateurs en sponsoren is het mogelijk dat het Team Dalfsen dit jaar voor de vierde keer meedoet.

Team Dalfsen 2015 bedwong opnieuw de Mont Ventoux

Ook in 2015 heeft het  Team Dalfsen meegedaan met de Tour du ALS in de strijd tegen de genadeloze ziekte ALS. Op 28 mei 2015 ging het team de Mont Ventoux op, fietsend of wandelend Op deze manier wilden we zoveel mogelijk sponsorgeld bij elkaar halen voor het wetenschappelijk onderzoek naar de nog steeds onbekende oorzaak van deze ziekte. Inmiddels staat de teller van ons team op 15.000 euro ,  ver     boven het streefbedrag van 9.000 euro. Het streefbedrag aan sponsorgeld is 1.500 euro per persoon. 

Op die donderdag 28 mei werd het maar liefst 29 graden bij de Mont Venoux ! Voor veel deelnemers was dit haast te warm om lopend, hardlopend of fietsend de berg op te gaan. Toch hebben veel deelnemers de top van de Kale Berg (bijnaam voor de Mont Ventoux) gehaald.

Degenen die op 1 dag 3 keer de berg op wilden, vertrokken 's morgens al om 5 uur. Om 7 uur vertrokken de fietsers die 2 x de berg opgingen. Later op de ochtend was het startsein voor de wandelaars en de hardlopers. 's Middags om 13.00 uur was de gezamenlijke start voor de laatste beklimming. Het was een erg emotioneel moment toen drie ambulances met ALS-patienten als eersten met loeiende sirene vertrokken. Direct daarachter reden meerdere teams met een ALS-patient. Sommige deelnemers met ALS konden nog op de tandemfiets achterop meefietsen, anderen zater voor op een race-bakfiets. Het is een geweldige prestatie om met dit type fietsen de berg op te gaan, dat vraagt werkelijk erg veel. Gelukkig waren er veel supporters die op de berghellling de deelnemers fantastisch aanmoedigden.

Onderweg had de organisatie gezorgd voor de nodige kraampjes met eten en drinken. Voor de veilgheid reden de hele dag 15 motorrijders langs de fietsers en wandelaars om te zien wie hulp nodig had. Op de top van de 1911 meter hoge Mont Ventoux werden alle deelnemers met applaus binnengehaald.

Op de top was ook Erna Huzen, zij heeft de ziekte ALS en is mede-oprichter van het Team Dalfsen. Ze lag op een brancard van de st. Ambulance Wens. Danzij deze stichting kon zij met de ambulance thuis worden opgehaald en naar Zuid-Frankrijk worden gereden. Als team zijn we diep onder de indruk geraakt van de vechtlust van Erna en van de inzet van de vrijwilligers van deze ambulancedienst.

Hilda van der Voorst, zus van Erna. liep met haar collega Coby Janssen, voor het eerst van haar leven een berg op. En dan is het ook nog deze steile berg . Ondanks de hitte, de afstand en de dips slaagden zij er in de top te bereiken. Daar was de emotionele ontmoeting met Erna. De vele uren training en de sterke wil om dit doel te halen hadden hun effect.

Drie fietsers van ons team (Rieks Jansen, Michel Wubs en Bernard Bos) hebben 2 keer en Krijn de Lange heeft zelfs  3 keer de berg beklommen. Gelukkig hadden we geen pech of ongelukken. Als team hebben we ons doel gehaald: royaal sponsorgeld opgehaald, meer naamsbekendheid in de gemeente Dalfsen voor ALS en ook nog eens de Mont Ventoux beklommen.

Het is in 2015 de derde keer dat een Team Dalfsen meedeed aan de Tour du ALS.

Het sponsorgeld gaat voor de volle 100 % naar dit goede doel. Als deelnemers betalen we zelf de inschrijf-, reis- en verblijfskosten.

Ook jij kunt meedoen met de jubuleumbeklimming in 2016. Ook dan hopen we als Team Dalfsen weer mee te doen. Meedoen als teamleid, sponsor of vrijwilliger bij de activiteiten die we gaan organiseren om het vereiste sponsorbedrag bij elkaar te krijgen. Wil je meer informatie, mail dan met bernardbos@hetnet.nl. 

           
           

Tour du ALS

In 2012 werd de Tour du ALS voor het eerst georganiseerd op de Mont Ventoux met zeventig deelnemers. Opbrengst 100.000 euro. In 2013 deden 580 fietsers en wandelaar mee, opbrengst 1.486.127,00 ! In 2014 werd de Kale Berg door 630 fietsers en wandelaar beklommen, opbrengst 1.345.000 euro. 

Aan de beklimming van de Mont Ventoux doen ook deelnemers mee die zelf ALS hebben. Sommigen doen dat zelfstandig fietsend, anderen op een tandem. Indrukwekkend !

Meedoen?

Het Team Dalfsen wil ook in 2017 bereiken dat we voor elke ALS-patiënt in Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen tenminste 1 sporter vinden die mee fietst, wandelt of hardloopt.  Verhoudingsgewijs heeft de gemeente Dalfsen met 5 ALS-patiënten veel inwoners die door deze ziekte getroffen zijn.

Elke deelnemer wil het streefbedrag van € 1500 euro halen. Dat doen we met de vraag ons te sponsoren (zie link hieronder) en door het organiseren van activiteiten. Op de pagina -acties- zullen deze activiteiten vermeld woren.
Wil je meedoen? Klik op een link.

- Meedoen
- Sponsoren
- Suggesties voor sponsor acties
- Vrijwilligers

Doneer Doneer
De huidige stand:
Doel
€ 10000,-
€ 13.750,-


Ga door met mijn strijd en steun de Tour du ALS 2017.

reclameposter